Skjerpe av hjortevilt til nyttårsaften!

Skjerpe er en type hurtiglaget spekemat, gjerne med hjortevilt som råvare. Både ordet og metoden kan følges langt tilbake i tid.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Spiseklar skjerpe laget av Ove Henning Eggen fra Sømådal i Innlandet. Råvaren er leggkjøtt av elg. Foto Helge Hagen

Tradisjonene med å lage skjerpe holdes i live særlig i nord-østlige deler av Innlandet.

Prosessen tar til sammen bare en til to uker fra salting og gjennom tørkingen av kjøttet, til det er spiseklart. Med andre ord; du får ikke hjemmespeket skjerpe til årets julebord, men kan nyte det tidlig på nyåret.

Råvarer

Metodens fordel er at det benyttes små stykningsdeler. Lårtunger er utmerket; de har en flott arrondering. Andre tilskårne kjøttstykker er også velegnet, men prinsippet er at det brukes mindre og ikke særlig tjukke biter. Hurtigspeking av små kjøttstykker er også en tryggere og enklere metode enn å sette i gang med for eksempel tunge lår.

Skjerpe blir til ved mild salting og speking av små kjøttstykker som på bilde; lårtunge av reinsdyrkalv. Ricardofoto, Brumunddal

Salting

Salting bør ikke gjøres på slump, men ved hjelp av veiing. Det gir full kontroll. Ut fra råvarens vekt tilsettes kjøttet cirka 3,5 prosent salt. Saltet fordeles på kjøttet, som legges i en tett plastpose som igjen havner i kjøleskapet. Der ligger det til saltet er oppløst. Lakedannelse nede i posen er helt nødvendig! Man kan gjerne snu litt på posen under vegs. Som regel er salting et par døgn nok, i alle fall hvis man bruker en liten lårtunge.

 

Tørkingen

Ferdig saltet tas kjøttet ut, tørkes av med kjøkkenpapir og legges på rist på kjøkkenbenken. Der ligger det til konsistensen er passe tørr for prøvesmaking. Det inntreffer vanligvis etter ei ukes tid, men vil du være både trygg og sikker, bruker du ei vekt og starter inntaket når tørkesvinnet er på cirka 30 prosent av råvarens vekt. Spekingen kan godt fortsette etter dette, men da blir resultatet stadig tørrere, hardere og saltere. Men det er rom for egne preferanser og du bestemmer!

 

Servering!

Skjær løvtynne skiver og server med godt smør og flatbrød. Tyttebær og rømme gjør heller ikke ugagn til din hjemmelagde skjerpe. Og ikke minst er dette uslåelig turmat!

Spiseklar skjerpe laget av Ove Henning Eggen fra Sømådal i Innlandet. Råvaren er leggkjøtt av elg. Foto Helge Hagen

Mer om samme tema

Når mørt blir seigt og seigt blir mørt!

24 juni 2019, 11:33
I behandlingen av viltkjøtt fra dødt bytte til måltid er temperaturene under oppbevaring og tilberedning...

Relaterte artikler

Da forbud mot servering av kjøtt var en realitet

18 desember 2020, 17:01
Etter første verdenskrig ble jakttiden på villrein utvidet med en uke for å skaffe mer kjøtt til befolkningen....

Vi anbefaler bøker!

03 august 2020, 00:03
Vi har sett på bøker som kan være interessante for lesere av Hjorteviltet.

Kari Bjørneraas – ei dame for framtida.

03 august 2020, 00:02
Kari Bjørneraas er utdannet biolog fra NTNU og er en av to i Miljødirektoratet som jobber med hjortevilt...

Vilkår for abonnement og bruk av tjenester for Magasinet Hjorteviltet, i både digitalt og papirformat.  Sist oppdatert: 01.2021

 

  • Innledning

Disse abonnementsvilkårene regulerer dine rettigheter og plikter ved kjøp av digitalt og/eller papirabonnement og annen bruk av tjenester fra Stiftelsen Elgen

  • Produkter og tilgang

Magasinet Hjorteviltet utgis i tre ulike abonnementstyper: digitalt hvor du leser artikler på hjorteviltet.no, analogt hvor du får et trykket magasin sendt i posten og et kombinasjonsabonnent hvor du får både trykt magasin og digital tilgang.

Når du blir abonnent eller registrerer en brukerkonto på hjorteviltet.no, inngår du en brukeravtale som beskriver og regulerer Stiftelsen Elgens bruk av opplysninger som samles inn. Alle abonnenter må opprette en brukerkonto for å logge inn og lese artikler på hjorteviltet.no, eller for å kunnee gjøre endringer på abonnementet. Brukernavn og passord på din brukerkonto er personlig og skal ikke distribueres til andre. Du plikter å holde all registrert informasjon knyttet til din brukerkonto oppdatert og korrekt.

Fra tid til annen vil vi uten nærmere varsel oppdatere disse vilkårene. Ved større endringer vil du bli bedt om å lese gjennom og akseptere vilkårene på nytt.

  • Bestilling og betaling

Aldersgrensen for å bestille abonnement på papirmagasin eller digitalt abonnement på Hjorteviltet er 18 år.  Du kan inngå avtale om abonnement for ulike abonnementsperioder. Gjeldende alternativer og priser finner du på våre nettsider. Nye priser og produktendringer opplyses om på våre nettsider for nye abonnenter og pr epost til eksisterende abonnenter senest 14 dager før iverksettelse. Nye priser gjøres først gjeldende fra neste abonnementsperiode.

Tilgang til digitale tjenester aktiveres normalt ved bestilling. Ved manglende betaling vil tilgangen til produktet eller tjenesten stenges. Du vil bli belastet for det du har mottatt av magasiner eller tjenester til ordinær pris for perioden abonnementet har vært aktivt.

Alle abonnement forskuddsbetales for avtalt abonnementsperiode og du vil bli fakturert eller trukket fra ditt betalingskort. Fakturautsteder [navn på fakturautsteder]. Dersom du har valgt kortbetaling vil du i rimelig tid før første abonnementsperiode utløper, motta elektronisk varsel om fornyelse av abonnementet og belastning av ditt registrerte betalingskort for ny abonnementsperiode.

Dersom du ikke ønsker å fortsette ditt abonnement med en ny abonnementsperiode kan du si opp abonnementet frem til 48 timer før ny abonnementsperiode starter.

  • Varighet og oppsigelse

Ditt abonnement fornyes automatisk. Du fornyes til den abonnementsperioden som ble oppgitt i kjøpsøyeblikket. Abonnement kan når som helst sies opp med virkning fra neste abonnementsperiode, men senest innen 48 timer før ny abonnementsperiode starter.

Manglende betaling anses ikke som oppsigelse.

  • Immaterielle rettigheter

Alle rettigheter til tjenester og innhold fra Magasinet Hjorteviltet tilhører Stiftelsen Elgen. Det er ikke tillatt å kopiere, distribuere eller på annen måte mangfoldiggjøre slikt innhold uten etter avtale med Stiftelsen.

  • Ansvar ved nedetid, tekniske problemer eller problemer med leveranse av papirmagasin

Dersom du skulle få problemer med innlogging eller leveranse av papirmagasiner ber vi deg ta kontakt med kundeservice på epost [epost] eller telefon [telefon] innenfor normal arbeidstid.

 

  • Behandling av personopplysninger

Stiftelsen Elgen er behandlingsansvarlig for de personopplysninger som er relatert til ditt kundeforhold. For mer informasjon om personvern oppfordrer vi deg til å lese vår personvernerklæring.

 

  • Brudd på abonnementsvilkårene

Ved brudd på denne disse abonnementsvilkårene forbeholder Stiftelsen Elgen seg retten til å avslutte eller fryse ditt abonnement.

  • Verneting

Denne avtale reguleres av norsk rett. Eventuelle konflikter skal søkes løst gjennom forhandlinger. Om partene ikke oppnår minnelige løsninger, skal Sør-Østerdalen Tingrett forelegges konflikten til avgjørelse.

Login to your account