Hjem Artikler Unngå rådyrlam i forhøsteren

Unngå rådyrlam i forhøsteren

Vidar Holthe, rådgiver i Norges Skogeierforbund skriver i årets utgave av Tidsskriftet Hjorteviltet: Hvert år blir mange rådyrlam kvestet og drept i slåtten. I enkelte områder kan så mye som 30 – 40 % av årets lam bli drept i slåtten. Mange dyretragedier som oppleves som trist for traktorføreren, og som går hardt ut over […]

Vidar Holthe, rådgiver i Norges Skogeierforbund skriver i årets utgave av Tidsskriftet Hjorteviltet: Hvert år blir mange rådyrlam kvestet og drept i slåtten. I enkelte områder kan så mye som 30 – 40 % av årets lam bli drept i slåtten. Mange dyretragedier som oppleves som trist for traktorføreren, og som går hardt ut over tilveksten i rådyrbestanden. Hva kan gjøres for å unngå å kjøre i hjel alle disse lammene? og hva har vært prøvd?
Nedover på kontinentet har bønder og jegere forsøkt ut alle mulige tiltak for å redusere tapet av rådyrlam i åker og eng.
Noen har bygd på slåmaskinen eller forhøsteren en bom som rekker en skårbredde innenfor det som slås, for der å henge på noen kjettingstumper som subber ned i gresset. Eller de har montert på en forlenger på eksosrøret slik at eksos blåses ned i enga. Ikke noe av det hjelper.
Det har vært gitt råd om å starte og slå enga fra midten og utover mot jordekantene, slik at viltet hele tiden skal ha muligheten til å trekke ut av jordet mens de ennå har skjul i den uhøstede delen av enga. Dette er nyttig for åkerrikse, rapphøns og fasaner, og i en hvis grad for hareunger. Det hjelper ikke for rådyrlam som er så små at de trykker helt fast. Denne måte å legge opp slåtten på er også bare aktuell ved bruk av forhøster, hvor det gjerne tar betydelig tid fra man starter slåtten til den er ferdig på samme jorde.
Noen forsøker seg også på å gå manngard med vel dresserte hunder. Det er imidlertid begrenset hva en hund finner siden små lam nesten ikke utsondrer lukt. Det er jo det som er deres forsvar mot å bli tatt av rovdyr.
Dette og flere tiltak har vært prøvd ut uten særlig god effekt. Hva som virkelig hjelper kan du lese om i årets utgave av Hjorteviltet som kan bestilles allerede nå.