
Siste nytt innen forskning

Magasinet Hjortevilt 2022 er tilgjengelig for nedlasting.
Magasinet Hjortevilt 2022 er tilgjengelig for nedlasting under magasiner Tilgjengelig kun for abonnenter. Ønsker du og bli abonnent klikk her

Hjortevilt 2022
12.–13. mai, lunsj til lunsj, arranger Skogkurs seminar om hjortevilt – Hjortevilt 2022 – på Scandic Oslo Airport, Gardermoen. Seminaret vil ta for seg aktuelle temaer innen forvaltning og jakt. I tillegg gis gode muligheter til sosialt samvær og spennende…

En stor eller mange små
Det er ikke tettheten av elg, men rådyr som bestemmer ulvens meny. Ved høy tilgang foretrekker ulven å drepe rådyr over den 6-12 ganger større elgen. Valget avgjøres av kostnad-nytte-forholdet forbundet med de to svært ulike byttedyrene. Å bytte bytte…

Sett elg, sett hjort. Hvorfor ny instruks?
Fra og med høsten 2018 er instruksen for registrering av sett elg- og sett hjort-data endret. Etter ny instruks skal alle observasjoner av elg eller hjort rapporteres. Den tidligere praksis hvor dobbeltobservasjoner ble strøket, gav en uønsket effekt av jaktlagsstørrelse…

Næringskvalitet som fellesnevner for elg og klatremus
Det har vært vanlig å anta at planteetere i mindre grad enn andre dyr er begrenset av næringstilgang, ettersom det i de fleste tilfeller tilsynelatende finnes nok vegetasjon å beite på. I midlertid har nok nedgangen i elgens kondisjon sør…

Hjorten endrer sammensetningen av planter og insekter på skogbunnen
Hvor mye hjort skal vi ha i våre skoger? Hjortens beiting endrer plantesamfunn; noen planter vinner, mens andre forsvinner. Har dette noe å si ? Påvirker hjorten også andre trofiske nivåer? Våre studier viser at selv biller som ikke direkte…

Effekt av to ulike jaktformer på kjøttkvaliteten hos elg
En bacheloroppgave ved Høgskolen i Innlandet viser at det ikke er forskjeller på pH-verdien i slakt fra elger skutt etter henholdsvis løshundsjakt og drivjakt uten hund. Kjøttkvaliteten er dermed uavhengig av jaktmetoden. Spesielle situasjoner under jakten, som stress, skadeskyting og…

Unngå rådyrlam i fôrhøsteren
Årlig år blir et stort antall rådyrkalver drept eller lemlestet av slåmaskiner under 1. slåtten. I 2013 skrev Vidar Holthe en artikkel om denne problematikken i Hjorteviltet. Ny forskning er kommet til, og vi har lagt til dette øverst i…

Hind 359: En hjort med sans for vann og farlige veier
Gjennom 4 år kunne man følge «hjort 359» via en GPS som sendte dens posisjoner til en gruppe forskere på Evenstad. I vår artikkel kan du lese om hva man fant ut om hjorten, og hvordan det gikk med den….

Sett og felt elg i forhold til ulveforekomst i Norge og Sverige
Predasjon fra store rovdyr og jakt er de to viktigste faktorene som styrer dynamikken i mange hjorteviltpopulasjoner verden over. Denne studien viser at forekomst av ulv i Skandinavia påvirket både antall og sammensetning av felte og observerte dyr. I tillegg…

Også elgen blir hva den eter
Nordens elger eter til sammen flere millioner tonn plantemateriale hvert år. Mange steder sliter elgene med å finne nok av den gode maten. Og det får konsekvenser for helsa. Norske og svenske forskere har nylig analysert det mest detaljerte datamaterialet…

Å dele utbyttet med ulven: Jakt- og predasjonstrykk på elg i ulverevir i Skandinavia
I Skandinavia reguleres elgbestanden hovedsakelig gjennom jakt. I områder med ulv er også predasjon en begrensende faktor som det bør tas hensyn til når jakttrykket utmåles. Det Skandinaviske ulveforskningsprosjektet SKANDULV har beregnet hvor stor andel av elgbestanden i ulverevir som…

Ujevn fordeling av ulvens uttak av elg i ulverevir påvirker jaktuttaket lokalt
Selv om ulven forsvarer sitt revir mot artsfrender, fordeler den sin tid ujevnt i reviret. Dette kan føre til ujevnt predasjonstrykk, som gir utslag i ulikt jaktuttak av elg på høsten. Forfatter: Barbara Zimmermann Høgskolen i Innlandet, avdeling Evenstad Professor…

De nyeste interessante doktoravhandlingene
Denne artikkelen oppsummerer en rekke doktoravhandlinger innenfor tema økologi, forvaltning, jakt og naturbasert reiseliv. Moose browsing effects on boreal production forests – implications for ecosystems and human society. Ph.D. Thesis, NTNU Trondheim, aug 2019. Anders Lorentzen Kolstad (2019) Norsk tittel:…

Är älgen Nordens giraff?
vegetationen så söker större växtätare, som giraffer, efter större munsbitar högre upp från marken. Ny forskning i Sverige visar på ett liknande mönster. Den största växtätaren – älgen – verkar drivas mot att äta mer tall i områden där de…
Finner du ikke det du leter etter? Bruk søkeskjemaet for å søke på nettstedet.
KONTAKT OSS
Besøksadresse Skogbrukets Kursinstitutt Honnevegen 60 2836 Biri
DAGLIG LEDER
Øyvind Juliussen
400 21 266
oj@skogkurs.no