Magasinet Hjortevilt 2022 er tilgjengelig for nedlasting under magasiner Tilgjengelig kun for abonnenter. Ønsker du og bli abonnent klikk her
Kategoriarkiver: Forvaltning
Beskyttet: Ny fallviltapp til Hjorteviltregisteret
Det finnes ikke utdrag siden innlegget er beskyttet.
Sett elg, sett hjort. Hvorfor ny instruks?
Fra og med høsten 2018 er instruksen for registrering av sett elg- og sett hjort-data endret. Etter ny instruks skal alle observasjoner av elg eller hjort rapporteres. Den tidligere praksis hvor dobbeltobservasjoner ble strøket, gav en uønsket effekt av jaktlagsstørrelse på ‘sett dyr pr. jegerdag’-indeksen. Vi vil her prøve å tydeliggjøre begrunnelsen for endringen. FormåletFortsett å lese «Sett elg, sett hjort. Hvorfor ny instruks?»
Et hardt år for elgene i Sør-Norge
Fjoråret tæret på hjorteviltet i Sør-Norge. Dyra ble stående unormalt lenge på vinterens kvistbeite, og fikk bare et glimt av vår før den historiske tørkesommeren. Høstens elgkalver hadde unormalt lave vekter, og vil nok forbli små dyr livet ut og selv produsere små dyr. Det kan være god forvaltning å dreie mer av årets avskytingFortsett å lese «Et hardt år for elgene i Sør-Norge»
Viltforvaltning i Sverige
Her følger en kort gjennomgang, med vekt på forskjeller og likheter, av forvaltningen og jakten etter hjortevilt og villsvin i nabolandet. Naturvårdsverket er den nasjonale viltforvaltnings-myndigheten. De svenske «-verker» har en noe mer selvstendig stilling i forhold til departementer enn her i landet. I tillegg har også Svenska Jägareförbundet en del offentlige myndighetsoppgaver i tilleggFortsett å lese «Viltforvaltning i Sverige»
Fjernmåling av elgbeite
Elgens tilbud av vinterbeite har tradisjonelt blitt registrert gjennom feltbaserte metoder. Nå viser «Prosjekt Fjernmålt elgbeite», som nylig er fullført av Høyskolen i Innlandet i samarbeid med Universitetet i Sørøst-Norge, Norskog og Foran Sverige, at beiteressursene kan registreres mer rasjonelt basert på fjernanalyse. Dette åpner for en kosteffektiv produksjon av heldekkende kart over elgens beiteressurser.Fortsett å lese «Fjernmåling av elgbeite»
Hvor smittsom er skrantesjuken?
Er det bedre å skyte en syk spurv med kanon eller å la den kanskje smitte andre? En dåre (Dagh Bakka) kan spørre mer enn ti vise (Bjørnar Ytrehus) kanskje kan svare. Skrantesjuke (CWD) er en alvorlig og smittsom sykdom hos hjortedyr. Den ble oppdaget i sone 1 i Nordfjella villreinområde i 2016, og heleFortsett å lese «Hvor smittsom er skrantesjuken?»
Elgbeitetakseringer i Vestfold og Telemark
Elgbeitetaksering er et verdifullt styringsverktøy som del av en bærekraftig elgforvaltning. Kunnskap om tilstanden til elgens vinterbeite er imidlertid lav mange steder. Med mål om å forbedre kunnskapsgrunnlaget, tok fylkeskommunen i Vestfold og Telemark initiativ til å gjennomføre en regional elgbeitetaksering våren 2019. Faun Naturforvaltning fikk ansvar for gjennomføringen av prosjektet. Her gir vi etFortsett å lese «Elgbeitetakseringer i Vestfold og Telemark»
Testing av fallvilt gir økt kunnskap om skrantesjuke
Det er til nå funnet seks elger og en hjort med atypisk skrantesjuke i Norge. Alle disse var eldre hunndyr, og hele fire var fallvilt. Dette understreker viktigheten av å teste fallvilt. I 2020 ønsker vi også å samle inn kjever fra fallvilt i enkelte områder for å lære mer om fallvilt og skrantesjuke. Alle fallvilt avFortsett å lese «Testing av fallvilt gir økt kunnskap om skrantesjuke»
Elgokser med suksess – bare flaks?
I likhet med mange andre hjortedyr er elgen en polygyn art. Det betyr at enkelte hanndyr kan pare seg med mange hunndyr, mens andre kanskje ikke får pare seg med noen. Men hvor mye varierer elgoksenes paringssuksess og kalveproduksjon, og hva skaper denne variasjonen? En vanlig antagelse er at oksenes alder, vekt og gevirstørrelse erFortsett å lese «Elgokser med suksess – bare flaks?»