Elgokser med suksess – bare flaks?

I likhet med mange andre hjortedyr er elgen en polygyn art. Det betyr at enkelte hanndyr kan pare seg med mange hunndyr, mens andre kanskje ikke får pare seg med noen. Men hvor mye varierer elgoksenes paringssuksess og kalveproduksjon, og hva skaper denne variasjonen? En vanlig antagelse er at oksenes alder, vekt og gevirstørrelse erFortsett å lese «Elgokser med suksess – bare flaks?»

Hjorteviltet – Utgave nr. 30.

En ny milepel i tidsskriftet Hjorteviltets historie er nådd: Årets utgave er den 30. i rekken! Høsten 1990 var det noen karer rundt et kaffebål, sannsynligvis i Odalen i daværende Hedmark fylke som drodlet litt omkring et eget tidsskrift om elg, elgjakt og elgforvaltning. En av karene mente og uttrykte seg ganske tydelig om atFortsett å lese «Hjorteviltet – Utgave nr. 30.»

Kari Bjørneraas – ei dame for framtida.

Kari Bjørneraas er utdannet biolog fra NTNU og er en av to i Miljødirektoratet som jobber med hjortevilt på heltid. En grunnleggende interesse for natur Kari forteller at som liten var hennes ønske å bli forfatter. Det ble imidlertid mange turer til skogs i barndommen. Interessen for natur ble sterkere og sterkere og ønsket omFortsett å lese «Kari Bjørneraas – ei dame for framtida.»

Vi anbefaler bøker!

Vi har sett på bøker som kan være interessante for lesere av Hjorteviltet. Råbukken og rådyr.  Roar Hansen (2019) Roar er en fremragende naturfotograf.  Han har tidligere mottatt CICs (den internasjonale viltforvaltningsorganisasjonens) litteraturpris.  Vi har ikke sett så mye fra han de siste årene.  Men nå kom han med en fantastisk bok. Hans mål harFortsett å lese «Vi anbefaler bøker!»

Är älgen Nordens giraff?

vegetationen så söker större växtätare, som giraffer, efter större munsbitar högre upp från marken. Ny forskning i Sverige visar på ett liknande mönster. Den största växtätaren – älgen – verkar drivas mot att äta mer tall i områden där de har en hög konkurrens om fältskiktets bärris från de mindre hjortarterna – rådjur, dovvilt ochFortsett å lese «Är älgen Nordens giraff?»